Hadithe per Namazin dhe Abdestin

Nga Xhabiri r.a transmetohet  se Hz.Muhammed a.s ka thene: “Puna e pese koheve te namazit eshte si shembulli i atij lumi qe kalon afer shtepis suaj dhe cdo dite te laheni 5 here ne dite ne te.A do ngelte ndonje papasterti?”
(Muslim)

Hz.Osman r.a. tregon: “hz. Muhammedi a.s. me shikoj duke marr abdes sic po marr tani edhe pastaj me tha: “Kushdo qe marr abdes ne kete lloj menyre i falen gjynahet e kaluara dhe rruga deri tek Xhamia i shenohen sevape”
(Muslim )

Transmetohet nga Ebu Zuhrej r.a. i cili tregon se kam ndigjuar hz.Muhammedin a.s. duke thene: “Kushdo qe fal namaz pa ndodhur ndryshimi i lindjes se djellit (pra para se te kthehet lindja e djellit ne perendim) nuk do te hy ne xhehenem.
(Shenim: Dijetaret flasim se Muhammedi a.s. e ka pas per qellim namazin e Sabahit dhe  ikindise)”

Transmetohet nga Iben Mesud r.a  i cili tregon: E kam pyet hz.Muhammedi a.s. se cila eshte puna me e rendesishme? Muhammedi a,s. ka thene: “Falja e namazin ne kohe” Pastaj e pyeta : po pastaj cila? Hz. Muhammed a.s tha: “Te sillesh mire me nenen dhe babane”
(Buhari, Muslim)
Transmetohet nga Aishja r,a e cila tregon: “Hz. Muhammed a.s. asnjehere nuk i linte pa i fal kater rekate synet pas namazit te ylese po ashtu edhe dy synetet para farzit te sabahut.”
(Buhari )

Transmetohet nga Xhebiri r.a i cili tregon: “Hz.Muhammed a.s. ka thene: Me te vertet mes shirkut dhe sjelljes se ulet vjen si pasoj e lenjes se namazit.”Kete e kam ndigjuar duke e thene thote Xhabiri.”
(Muslim)

Leave a Reply