Mejtepi i fshatit Kabash

Mejtepi i Kabashit – Puke

Nje nga Mejtepet me te rendesishme te Myftinise se rrethit Puke eshte Mejtepi i fshatit Kabash. Ky mejtep mendohet se eshte ne fillim te heres nga Peranoria Osmane per te ardhur deri ne vitin 1912, vit ku mejtepi funksionoi pjeserisht. Gjate vitit 1912-1913 Mejtepi i fshatit Kabash Puke u mbyll perkohesisht. Ne vitin 1914 fal kontributit te imam Sadik Prishtina Mejtepi i fshatit Kabash Puke u rihap ku u ben edhe regjistrimet e nxenesve. Mesimet ne Mejtepin e xhamise Kabash vijuar deri ne vitin 1940. Pas studimeve qe beri imam Sadik Prishtina ne normalen e Elbasanit ai u emerua mesues i shkolles shqipe duke hapur keshtu per here te pare shkollen e shqipe ne fshatin Kabash , pikerisht ne godinen e Mejtepit te xhamise.
Edhe pse Shqiperia u pushtua nga Austro Hungarezet (1915-1918), mejtepi fuksionoj normalisht. Ne ate kohe autoritet njoftonin se: ” Komanda (ushtarake) verene se; nuk eshte mendimi per nje shkolle popullore, por per nje shkolle e besimit muhammedan, ne te cilen mesohet edhe turqishtja.” (S.Sinani, 60- vjet shkolle shqipe ne Kabash,Puka dhe shkolla,V/1978 fq.92)

Disa nga nxenesit qe kan marr mesim ne kete Mejtep:

1. Shaban Rexha (Lajthize)
2. Sahit Hoxha  (Lajthize)
3. Sahit Islami
4. Syl Isufi
5. Gjok Matia (nga Dedajt)
6. Bejaze Brahim
7. Bajram Istref Arifi (Meçe)
8. Bajram Isuf Llukaj (Kabash)
9. Rexhep Cina (Meçe)
10. Ali Hasan Furriku (Meçe-Klos)
11. Jemin Ramadan Kopani (Meçe)
12. Sadik Adem Gjura (Meçe)
13. Brahim Tahir Lluka

Pergatiti
Gezim Kopani

V/O: Materiali eshte ne punim…

 

Marr nga: http://gezimkopani.com/2019/07/09/mejtepi-i-kabashit/