Vlerat e nates se mire Beraet

Nata e mire Beraet bie ne diten 15-te te muajit Shaban.

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

“Kur te vije nata e Beraetit ne muajin Shaban kalojeni me ibadet dhe vepra te mira. Sepse Allahu ne kete nate fal ato qe i kerkoj Allahut falje, jep atij qe kerkon nga Ai..”

Profeti Muhammed a.s. thote;

S’ka dyshim se ne naten e Beraetit Zoti zbret ne qiellin me te afer me token dhe fal gjynahet.
(Tirmidhi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

Ne naten e Beraetit te gjitha veprat paraqiten para Zotit. Per kete arsye une deshiroj qe veprat e mia te paraqiten tek Allahu teksa une jame agjerueshem.
(Nesaiu, Ebu Davudi)

Gjithashtu profeti Muhammed a.s. ka thene:

“Ne naten e Beraetit paraqiten para Allahut punet (krijesat) dhe i fal ato me perjashtim dy grupe njerezish; a). Hipogritin dhe b). ai qe vret dike me pa te drejte.”
(Ahmedi)

Cfare bente Profetit Muhammed a.s. naten e Beraetit?

Aishja r.a. transmeton se ne naten e Beraetit vjen Profeti a.s. ne shtepi.Qendron pak dhe pasi heq rrobat i vesh perseri dhe del. Une u merakosa dhe vendosa ta ndiqja nga pas.Ai shkoj afer varrezave dhe bente dua duke thene: “O Zoti im! Me ruaj nga denimi Yt.Me ruaj nga zemerimi yt. Dua brotjen tende. Ti je i Lavdishmi….” E kur e pash kete u ktheva disi me nxitim ne shtepi. Me pas vjen Profeti Muhammed a.s. dhe me pyet. O aishe pse po merr fryme keshtu? Ajo i tregon se cfare kishte bere. Me pas u ngritem me Muhammedin a.s. dhe filluam duke fal namaz deri ne mengjes.

Po ashtu profetit Muhammed a.s. ka thene:

“Kur fillon nata e Beraetit ne muajin shaban qendroni me ibadet, ndersa diten e asaj nate kaloni me agjerim.”
(Iben Maxhe)

Aishja  r.a. tregon se: 

“Muhammedin a.s. nuk e ka shikuar te agjeroje muaj te plote pos muajin Ramazan, por s’kam pa qe te agjeroj me shume se ne muajin shaban.”
(Buhari)

Muhammedi a.s. thote: 

“Agjerimi me i vlefshem pas muajit Ramazan eshte ai ne muajin shaban.”
(Tirmidhi)

Cila eshte duaja qe bente Profeti Muhammed a.s. ?

Transmetohet nga Aishja se kur filluam me Profetin Muhammed te falin namaz ai filloj te thote kete dua:

Lekad xhe-ekum Resulun min en fusikum Azizun Alejhima anit-tum Harisun Alejkum bil mu’minine Raufun Rrahim. Fi-in  tevelev fekal hasbijallahu la ilahe il-lahu alejhi tevekeltu ve huve Rabbil Arshil Adhim.

Muhammedi a.s. tha: Oj Aishe! A e mesove? Ju pergjigja: Po o Resullallah! Atehere mesoju edhe tjereve. Muhammedi a.s. tha: Kete dua ma ka mesuar Xhebraili a.s. madje me ka thene se duhet thene ne sexhde.”

Per ta mbyllur po permend hadithin e Enes bin Malukut qe ka thene se Profeti Muhammed a.s. ka thene:

Secili besimtar ne qiell ka nga 2 dyer, prej njeres zbret furnizimi ndersa nga tjetra ngriten veprat e tij nga personi qe i kryen tek Zotit xh.sh.

 

Marr nga: https://gezim-kopani.blogspot.al/2011/07/rendesia-e-nates-se-mire-beraet.html

Leave a Reply