KMSH organizon simpoziumin “Gruaja në Islam”

Islami e nderoi Gruan

Në kuadër të Javës së Gruas, Zyra e Gruas në Komunitetin Mysliman të  Shqipërisë, organizoi sot simpoziumin “Gruaja në Islam”, ku u diskutua mbi pozitën  dhe vlerën që i jep islami gruas, si dhe pozicionin e gruas myslimane, femrës me shami, në shoqërinë shqiptare.

Në fjalën e hapjes, Përgjegjësja e Zyrës së Gruas në Komunitetit Mysliman, znj. Fatma Karaj theksoi se çelësi për të rregulluar shoqërinë është gruaja dhe se triumfi i mbarë shoqërisë lidhet drejtpërsëdrejti me kontributin e gruas. Ajo gjithashtu theksi se shoqëria jonë duhet të ndërgjegjësohet mbi faktin se islami e ka nderuar dhe fisnikëruar gruan.

Zonja Elsa Ballauri, Kryetarja e grupit Shqiptar për të Drejtat e Njeriut, u shpreh se gruaja nuk është minoritet por pjesë e rëndësishme e shoqërisë, një vlerë e madhe dhe protagoniste në çdo sferë të jetës. “Sa më shumë të flitet e të diskutohet për gruan, aq më shumë do të ndërgjegjësohet individi dhe shoqëria për vlerat që ajo përfaqëson me dinjitet”, theksoi znj. Ballauri.

Ndërsa Shefi i Departamentit të Shkencave të Komunikimit në Universitetin Bedër, z. Ramadan Çipuri, nënvizoi se gratë janë gjysma më e rëndësishme e shoqërisë. “Ajetet e Kuranit dhe porositë profetike shpërfaqin dukshëm rëndësinë dhe vlerat e gruas si nënë dhe si edukatore e gjeneratave”, tha z. Çipuri.

Programi vijoi dhe diskutimin e panelistëve, ku znj. Ruzhdie Qafmolla, Dekane e Fakultetit të Mjekësisë Dentare, foli mbi femrën myslimane në civilizimin e sotëm shoqëror; znj. Klodiana Malushaj, Studiuese në Shkencat Politike, foli mbi angazhimin publik dhe politik të gruas myslimane në Shqipëri; znj. Mejrem Lumi, Teologe, trajtoi të drejtat e gruas në Islam dhe Hz. Mejrem; z. Dorian Demetja, Drejtor i Burimeve Njerëzore në KMSH, foli rreth, nënës së besimtarëve Hz. Hatixhes; ndërsa znj. Aisa Kokiçi, Teologe, trajtoi temën Hz. Aishe, shembulli i përsosur i gruas në Islam.

Të pranishëm në aktiviteti ishin: Zonja Elsa Ballauri, Kryetarja e grupit Shqiptar për të Drejtat e Njeriut, Shefi i Departamentit të Shkencave të Komunikimit në Universitetin Bedër, z. Ramadan Çipuri, Drejtori i Medresesë së Tiranës, z. Omer Çallësh si dhe dhjetëra gra besimtare.

Leave a Reply