Hadithe ne lidhje me kurbanin

Hz. Muhammed a.s. thote:

“Nje nga adhurimet me me vlere qe mund te kryeje njeriu ditet e bajramit te kurbanit me qellim afrimin me Zotin, eshte prerja e kurbanit. Pa rene ne toke ende gjaku i kurbanit te prere , vlera e besimtarit dhe pozita e tij do te lartesohen tek Allahu. Prandaj u keshilloj qe kurbanet ti prisni me zemer te gezuar.” (Tirmidhi)

“Ai njeri qe e ka mundesine financiare, por nuk pranon te prese kurban, le te mos i afrohet xhamiave tona.” (Ibn Maxhe)

“Familja e hz.Muhammed a,s kishte prere nje dele dhe me perjashtim te nje shpatulle pjese tjeter te mishit ia kihin shperndare nevojtareve. Kur erdhi Profeti Muhammed a.s. dhe i pyeti se cfare kishte mbetur nga mishi i deles qe kishin therur, bashkeshortja e tij, Aishja iu pergjigj me fjalet: Na ka mbetur vete nje cop shpatull. Pas kesaj pergjigjeje hz.Muhammed a.s. i tha keshtu Aishes duke i perkujtuar sevapin qe kishin ne boten tjeter: Pse nuk thua se e gjitha na paska mbetur neve me perjashtim te nje shpatulle.” (Tirmidhi)

“Nje here hz.Muhammed a.s. pa nje person qe ishte duke prere nje dele. Personi ne fjale e kishte shtrire pertoke kafshen e ngrat dhe po mprehte thiken perpara saj. I derguari i Allahut, qe nuk u pajtua aspakt me kete veprim te pandjeshem dhe mizor te personit, iu drejtua atij me keto fjale: A deshiron ta mbysesh disa here kete kafshe te gjore? A nuk mundesh ta mprehesh thiken para se ta shtrishe kafshen per toke?” (Hakimi)

Leave a Reply