U promovua libri “Shaban Rexhe Ahmeti, Njeriu i Puneve te Mira”

Tema: U promovua libri “Shaban Rexhë Ahmeti, Njeriu i punëve të mira”

Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013

 

Me rastin e 112 vjetorit të lindjes së  imam Shaban Rexhë Ahemti u zhvillua promovimi i librit “Shaban Rexhë Ahmeti, Njeriu i punëve të mira” me autor Idriz Ahmeti.

Aktiviteti u hap nga autori i librit Idriz Ahmeti dhe për të vazhduar me kumtesen: “Roli i fesë dhe i klerit për përhapjen e arsimit dhe shkollës shqipe në krahinen e Pukës” mbajtur nga Denisa Meçi.

Më pas antari i Këshillit të Myftinisë së rrethit Pukë njëherazi Sekretar i Këshillit të Bashkisë Pukë Ylli Hadroj mbajti kumtesen me temë: “Shaban Rexhë Ahmeti, 25 vjet imam i xhamive Micoj e Lajthizë.”  Ai ndër të tjera tha: “Tek imam Shaban Rexha shohim imamin dhe mësuesin e përkushtuar i cili përdorte metoda mësimdhënie duke argumentuar përrparësit e tyre.”

Më pas specialisti i historisë Milazim Cufaj mbajti një referat në respekt të mësuesit të parë të fshatit Micoj Imam Shaban Rexha. Cufaj ndër të tjera tha: “Falenderoj Idriz Ahmetaj për botimin e librit “Shaban Rexhë Ahmeti, Njeriu i punëve të mira”. Me Shaban Hoxhën kam pasur lidhje familjrare e për këtë arsye kam shkruar ato që ai thoshte për hapjen e shkollës së parë shqipe në fshatin Micoj. Fjala e tij ishte e urte, e qetë, e mençur dhe e argumentuar. Ai nxiti të mësohej e të shkruhej mirë gjuha shqipe. Autori Idriz Ahmeti, me të drejtë e ka titulluar “Njeriu i punëve të mira”, por banorët e fshatit Micoj, nxënësit e bashkëkohësit e tij e kanë vlersuar si “Njeriu i fjalëve të mira” e prej këtu vijon edhe suksesi i punës së tij.”
Më pas Adriana Asllanaj (mbes e Shaban Hoxhes) mbajti kumtesen “Homazh për njeriun tonë të dashur Shaban Rexha” Asllanaj tha: “Fëmijeria e Shabanit ka qenë e vështirë e plot peripeci, ashtu si e shume moshatarëve të tij. Ndërsa ishin të varfer për nga pasuria, nga zemra ishin shumë të pasur. Shabani, ndonëse i ri nga mosha, karakterizohej nga mendime të pjekura e përparimtare. Ai dallohej midis shokëve si nxënes i mirë dhe i vullnetshem, pavarësisht nga vështirsit që përballonte. Ai zotëronte mirë gjuhet turqisht dhe arabisht, që ishte një luks i madh për kohen. Meritë të veçantë ka Shabani për hapjen e shkollës shqipe në fshatin Micoj, meritë që nuk iu njoh sa ishte gjallë.”

Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013

Aktivitetin e përshendeti edhe Myftiu i Pukes imam Gezim Kopani i cili ndër të tjera tha: “Ishte puna dhe kultura e imam Shaban Rexhës që të bëhët i njohur, jo vetem në Lajthizë e Kabash, por në gjithë rrethin e Pukës. Ishte vetem 15 vjeç kur kreu detyren si myezin i fshatit Kabash dhe për të vazhduar më vonë, për 25 vjet imam në xhamitë e fshatit Micoj dhe Lajthizë. Më aftsitë prej një teologu islam, ai dha mësime islame nepër Mejtepet e Pukës. Përveç diturisë islame, ai kishte aftësi edhe për mësime tëtjera si, shkrim e këndim shqip, gjeografi etj. Këto dituri bëri që imam Shaban Rexha me mbeshtetjen e Pleqësisë sëfshatit Micoj më 1924 të hap shkollën e parë shqipe në fshatin Micoj.

Më pas Myftiu i Pukës Gezim Kopani i dorzon familjës Çertifikatën e Mirënjohjës (pas vdekjes) për Imam Shaban Rexhë Ahmeti.

Komuniteti Mysliman i Shqipërisë, Myftinia e rrethit Pukë, Çertifikatë Mirënjohje i jepet Shaban Rexhë Ahmeti (pas vdekjes) me motivacion: “Për kontributin e dhënë në përhapjen e fesë islame në rrethin e Pukës, si dhe për kontributin e dhënë në forcimin e Mejtepeve të ketij rrethi.” (Myftinia e rrethit Pukë, Myftiu Gezim Kopani, Pukë më 27 nëntor 2013)

Nëe emër të familjes foli djali më i madh Muhamet Duli si dhe vajza Sabrie Lahi. Ata ndër të tjera thanë: “Së pari falenderojmë autorin Idriz Ahmetin, Myftininë e rrethit Pukë dhe Myftiun Gezim Kopani dhe të gjithë ata që kontribuan  në botimin e këtij libri kushtuar babait tonë. Ky liber është i rëndësishem për familjen tonë dhe për gjithë fshatin Lajthizë. Jemi krenarë për babain tonë i cili na edukoi dhe na mësoi me kulturen më të lartë. Puna e tij e mirë, ka bërë që emri i babait tonë të kujtohet sot pas 112 vitesh.”

Në mbyllje të aktivitetit autori i librit Idriz Ahmeti falendëroi mësuesin Dashamir SokoliMyftininë e rrethit të Pukës tëcilet ndihmuan në botimin e librit “Shaban Rexhë Ahmeti, Njëriu i punëve të mira.”

Për të pranishmit u shpërnda libri “Shaban Rexhë Ahmeti, Njëriu i punëve të mira” si dhe u shtrua një koktëj nga familjarët e imam Shaban Rexhës.

/Myftinia Puke/

Fotografi te tjera

 

Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit "Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira" 27 nentor 2013
Gjate promovimit te librit “Shaban Rexhe Ahemti, Njeriu i puneve te mira”
27 nentor 2013

Leave a Reply