Rregullat e agjerimit

Çfare eshte agjerimi? 

Agjerimi eshte largimi nga ngrenia, pirja dhe marredheniet seksuale, brenda intervalit kohor qe fillon me imsakun[1] dhe mbaron ne kohen e akshamit.

Agjerimi i Ramazanit eshte farz (obligim) per: çdo mysliman qe eshte i shendoshe menderisht dhe ka hyre ne moshen e pjekurise.

 Kushtet e pranimit te agjerimit jane:

Berja e nijetit[2] dhe qendrimi nga koha e syfyrit deri ne kohen e akshamit larg cdo pune e siper permendur. 

Agjerimi i Ramazanit eshte farz (detyrim) ne kohen e vet. Ai qe e ka borxh agjerimin (eda) duhet te jete: I shendoshe, pa hajz dhe pa nifas (femra). Nuk lejohet te besh syfyr duke qene xhynyb per me teper agjerueshem.

Ai qe eshte agjerueshem duhet te kete kujdes ne: te largohet sa me shume te jete e mundur nga vendi ku pihet duhan, nuk duhet mbajtur nder dhembe ndonje gje per me teper ndonje  gje qe pertypet.Nese jeni duke marr abdes mos bej gargare te forte po ashtu mos thith me force ujin nga hundet. Por, nese harron se jeni duke agjeruar dhe ha ose pi dicka, nuk prishet agjerimi dhe posa t’i kujtohet heq dore nga veprimi ne fjale. Pervec kesaj, agjerimi prishet edhe nese perdor ilçe qe jane ushqyese per trupin.

Kur dhe si behet nijeti?

Per agjerimin e Ramazanit nijeti behet me te hyre koha e namazit te sabahut.

Çfare e prish agjerimin?

Perse nevojitet keffareti?[3] Eksiztojne disa gjera, te cilat e prishin agjerimin, prandaj pervec qe duhet agjeruar (kaza) dite me dite, por njeriu eshte i detyruar te mbaje edhe denimin e caktuar, i cili quhet “keffaret”. Denimi mbahet kur ai qe eshte duke agjeruar e prish agjerimin me dashje, qellimisht dhe me vetedije, duke ngrene dhe duke pire, qofte edhe pjesen me te vogel te artikullit qe sherben per ushqim, pije ose ilaç ushqyes si dhe ate artikull te cilin njeriu e ka lakmi dhe me te cilin kenaq epshin e vet psh te thithe ose te haje fletet e duhanit.Po ashtu keffaret duhet te bej edhe personi qe ka kryer duke kene agjerueshem marredhenie seksuale duke e mbajtur ndeshkimin ted y parneret njesoj. 

Kur behet iftari?

Koha iftarit eshte ne momentin qe perendon dielli dhe therritet ezani i namazit te akshamit.

Çfare eshte keffareti?

Keffareti konsiston ne lirimin e nje robi, ose robereshe, e nese nuk ka sish, atehere te agjeroje gjashtedhjete dite pa nderprere (dy muaj) dhe te mos qelloje ne ditet e bajramit.[4] Nese kete nuk mund ta bej per shkak se eshte i semure ose per shkak te moshes, atehere do t’i ushqeje  per gjashtedhjete te varfer, duke i dhene secilit prej tyre dreken dhe darken, ose nga dy dreka, ose dy darkd, ose mengjezin dhe darken, pot e njejteve persona dhe kjo e vlefshme per gjashtedhjete dite. Keffaret nuk ka per ate person qe duke qene agjerueshem paraqitet dicka qe lejohet te mos agjeroje si p.sh hajzi,nifasi ose ndonje semundje e rende.

Kush jane shkaqe qe imponojne agjerimin kaza?

Agjerimi mund te prishet gabimisht ose nga ndonje arsye objektive. Ne keto kushte, ne duhet te zevendesojme ate dite agjerimi. Shkaqet mund te jene:

– Ngrenia ose pirja pasi te kete hyre kohe e imsakut, duke menduar se ajo kohe nuk ka hyre ende

-Te vazhdojme te hame ose te pime duke pandehur se agjerimin e kemi prishur.

-Çelja e iftarit para kohe duke menduar se ka hyre.

Shkaqet qe nuk e prishin agjerimin jane:

-Ngrenia ose pirja ne rast harrese

-Gelltitja e nje grimce ushqimi te mbetur nder dhembe, ne qofte se ajo eshte me e vogel se san je koker qiqrre.

-Kaperdirja e peshtymes.

-Kaperdirja se bashku me pershtymen e lageshtires se ujit te mbetur ne goje pas larjes se dhembeve.

-Hyrja e ujit ne vesh.

-Gjendja e xhynybllekut,, kur ejakulimi ka ndodhur ne gjume.

-Berja banje.

-Hedhja e ilacit syve.

-Nuhatja e luleve.

-Heqja e dhembit.

-Vjellja pa e provokuar vete.

-Kaperdirja e te vjellit qe te ka mbushur gojen.

-Shijimi i ushqimit, por pa e kaluar ate.[5]

-Dhurimi i gjakut.

Pejgamberi Muhammed a.s. thote:

“Ai, qe ne menyre te pevetedishme, ha ose pi dicka, ta vazhdoje agjerimin e tij. Sepse Allahu xh.sh ka dashur ta qerase ate me ushqim dhe pije.” (Buhari)

Kur mund te nderpritet agjerimi?

Agjerimi i muajit Ramazan mund ta nderpresin ai qe eshte:

-Udhetar. Ai qe udheton, duke pershkruar nje distance te pakten prej 90 km dhe do te qendroje ne destinacion me pak se 15 dite, mund te mos agjeroje por, nese agjeron kjo eshte me mire.

-Semundja. Nese nje besimtar frikesohet se agjerimi ia perkeqson semundjen ose ia shtyn afatin e kurimit, atehere aim und te mos agjeroje. Per arsyet e mesiperme mund ta nderpres edhe agjerimin e nisur. Qe agjerimi perkeqeson gjendjen e te semurit duhet konfirmim te mjekut besimtar. Nese kjo mundesi nuk ekziston, atehere agjeruesi duhet ta ndjeje thelle brenda vetes perkeqesimin e gjendjes se tij shendetesore gjate agjerimit.

-Pleqeria. Besimtari qe eshte i moshuar, nese nuk mund te agjeroje jane te liruar nga ky obligim. Besimtari i thyer ne moshe, ne pamundesi te agjeroj ne kohe ose kaza, duhet te japin per cdo dite agjerim fidje (ushqim).

-Grate shtatezene ose qe kane femije per gjiri.

-Cikli i menstrual dhe perioda e lehones.

-Luft. Nje ushtar ne lufte, qe i frikesohet  renies se aftesive te tij ushtarake nga agjerimi,mund ta prish ate.

-Uria dhe etja e tejskajshme.

Shenim: Keto jane pjeset me kryesore te rregullave te agjerimit te Ramazanit.

 

[1]Imsak: Eshte koha kur myslimani ushqehet per te mbajtur agjerimin dhe ne momentin qe perfundon imsaku ai nderpret ngrenjen e pijen.

[2] Nijet: Ai qe vendos te agjeroj duhet te shpreh qellimin e tij perse po agjeron, dhe konkretisht myslimani thote: “O Zot per hire tendin po agjeron kete dite…”

[3]Keffaret: Eshte denimi kur nje person e prish diten e agjerimit me qellim.

[4]Ne ditet e Bajrameve nuk lejohet agjerimi.

[5]Ta provosh shijen e ushqimit, pa e ngrene ate eshte mekruh (e papelqyer)

Leave a Reply