Perkujtohet 20 vjetori i xhamise se re te qytetit te Pukes

Sot 26 janar 2018, pas namazit te xhumas u perkujtua 20 Vjetori i Xhamise se Re te qytetit te Pukes.

Xhemati i xhamise pasi u njoh mbi rrugen e cila qoj ne ndertimin e xhamise mori fjalen Myftiu i Pukes Gezim Kopani i cili nder te tjera tha:

Sot eshte nje date e shenuar pasi si sot 20 vite me pare u be inagurimi i xhamise se re te qytetit te Pukes. Xhamit jane shtepit e Allahut xh.sh dhe si te tille ato percjellin perulesin ndaj Krijuesit te Gjithesise. Aty ku ka xhami ka vlera shoqerore e fetare, pasi xhamia eshte institucioni i vlerave kulturore dhe humanitare. Gjate ketyre 20 viteve ne xhamin e Pukes jane kryer disa investime si dhe shtimin e sherbimeve fetare si: rikonstruksion i pjesshem i çatise , rikonstruksion i abdes-hanes, eshte ndertuar nga fillimi muri rrethues i xhamise fal mbeshtetjes se shoqates V.H.K Istanbul, eshte hapur nje pus uji ne oborrin e saj, pervec aktiviteteve fetare eshte futur edhe sherbimi i celebrimeve (nikah) islame etj. Ne fund lutjet tona shkojne per vellezerit tane mysliman nga arabia qe mundesuan ndertimin e xhamise se re te qytetit te Pukes, te Myftiut te Pukes Elez Hoxha, Anetareve te Keshillit te Myftinise Puke…” tha nder te tjera Myftiu i Pukes Gezim Kopani

Puke me; 26 janar 2018

20180126_120911 20180126_122624 IMG-20180126-WA0002 IMG-20180126-WA0004 IMG-20180126-WA0005 20180126_123619

Informacion mbi Xhamin e Re te qytit te Pukes

Xhamia e Re Puke çeli dyert e saj me 26 janar 1998. Ne diten e ceremonis moren pjese dhjetra besimtare mysliman te qytetit te Pukes. Fjalen pershendetese e mbajti Myftiu i asaj kohe H.Elez Hoxha , me pas perfaqesuesi i Komunitetit Mysliman te Shqiperise Shyqyri Bylyku, Kryetari i Bashkise Puke Halit Furriku, perfaqesuesi i Keshillit te Myftinise Puke Xhemal Meçi etj.

Ne vitin 2013 ne kuader te 15 vjetorit te Xhamise se Re Puke, Myftinia Puke pergatiti nje dokumentar te shkurter kushtuar xhamise se re Puke. Ndersa ne janar te vitit 2014 Myftinia Puke zhvilloi nje aktivitet posaçerisht kushtuar xhamise se re te qytetit te Pukes.

Imam i xhamise se re Puke nga viti 1998-2004 ka sherbyer H.Ibrahim Hoxha, nga viti 2004-2013 Gezim Kopani, 2013-2015 Bekim Sokoli, 2015-2018 Gezim Kopani .

Ndersa muezin te xhamise se re Puke kan sherbyer; nga viti 1998-1999 Haki Ademi, 1999-2002 H.Qazim Kopani, 2003-2004 nuk ka pasur muezin , 2004-2012 Ali Guri, 2012-2013 Erjon Sula, 2015-2018 H.Halit Ringaj.

Nga viti 2005-2012 Myftinia Puke ka kryer keto sherbime ne xhamin e re te qytetit te Pukes;

-Ne 2007 u shtrua per here te pare e gjithe xhamia me tapet te ri.

-Riparim te pjesshem te çatise se xhamise se re Puke.

-Riparime te disa dritareve perfshire edhe minaren e xhamise .

-Rikonstruksion total te abdeshanes e cila ndodhej 80% jasht fuksionit , donacion i mundesuar nga shoqata V.H.K.Istanbul.

-Ne vitin 2011 fale interesimit te Myftiut  Gezim Kopani u be e mundur hapja e nje pusi uji ne oborrin e xhamise se re Puke.

-Ne vitin 2012 po ashtu fal interesimit te Myftiut mbeshtetjes se shoqates V.H.K.Istanbul u be e mundur rrethimi i tokes se xhamise se re te qytetit te Pukes.

-Ne vitin 2016 fal punes se madhe te Myftinise Puke u be e mundur regjistrimi i gondines se xhamise se re Puke me siperfaqe 237m2 leshuar me; dt.12.09.2016.

-Po ne vitin 2016 fal punes se ngritur nga Myftinia Puke dhe Komunitetit Mysliman i Shqiperise u be e mundur hedhja ne sistem e siperfaqes se tokes se xhamise Puke si toke ne shfrytezim nga Xhamia Puke dhe e miratuar nga institucionet perkates.

-Gjate vitit 2017 Myftinia Puke me vendosmeri ka bere te gjitha perpjekjet per kalimin ne pronesi te tokes se xhamis e cila nuk u arrit, dhe kjo detyre do vijoje me vendosmeri edhe gjate vitit 2018.

Nga viti 1998-2004 xhamin e re te qytetit te Pukes e kan vizituar;

1.N/Kryetari i KMSH Jusuf Salkurti

2.Kreu i Bashkise Puke Halit Furriku

3.Myftiu i Shkodres Faik Hoxha

Ndersa nga viti 2004-2017 xhamin e e re te qytetit te Pukes e kan vizituar;

4.Kancelari i KMSH-se Ali Zaimi

5.N/Kryetari i KMSH-se Bujar Spahiu

6.N/Kryetari i KMSH-se Gazmend Aga

7.Imami i shoqates Aziz Mahmud Hydayi Vakfe Osman Nuri Tobash

8.Krye imami i Myftinise Prizren Ali Vezaj

9.Atasheu per Ceshtjetet Fetare te Diyanetit te Turqise Shaban Islek

10.Myftiu i Shkodres Muhamet Sytari

11.Myftiu i Tiranes Ylli Gurra

12.Myftiu i Prizrenit Lutfi Ballek

13.Kryetari i Komunitetit Mysliman H.Skender Bruçaj

14.Kancelari i KMSH-se Ylli Cikalleshi

15.Myftiu i Bashkesise Islame te Republikes se Kosoves H.Naim Ternava

16.Atasheu i Ambasades se Kuvajtit Faisall al Baker

17.Atasheu i Ambasades se Turqise ne Shqiperi Hysejin Erben

18.Atasheu i Ambasades se Kuvajtit ne Shqiperi Jaser al Bader

Si dhe shume kryetar shoqatesh brenda dhe jasht shqiperise, drejtor te Medreseve te Shqiperise, imam te njohur si dhe turist nga; Turqia, Gjermani, Italia etj.

 

Leave a Reply