Per mesuesin e shkolles se Pare Shqipe te fshatit Micoj, Shaban Rexhe Ahmeti

Se pari falenderoj z.Idriz Ahmetaj per botimin e librit “Njeriu i puneve te mira”.

Milazim Cufaj
Milazim Cufaj

Ne emrin tim dhe te shume bashkefshatareve te mi, qe e kane njohur Shaban Ahmetin, me lejoni te falenderoj familjaret e tij dhe pjesemarresit ne kete takim.

Me Shaban Ahmetin kam pasur lidhje familjare e per kete arste kam shkruar ato qe ai thoshte per hapjen e shkolles se pare shqipe ne fshatin Micoj.

Fjala e tij ishte e urte, e qete, e mençur dhe e argumentuar.

Rreth 90 vjet me pare imam i Xhamise se Micoj erdhi Shaban R.Ahmeti, i cili mesimet e para i mbaroi me rezultate shume te mira ne Kabash me imamin e mesuesin e pare nga Lipjani i Kosoves Sadik Prishtina.

Ai e nxiti te mesoje, te shkruaj e te lexoje mire gjuhen shqipe dhe nguliti tek Shabani dashurine per Atedheun.

Ne vitin 1924 Shabani ne bashkepunim me Pleqein e fshatit Micoj, i propozoan Inspektoriatit te Arsimit te Prefektures Shkoder per hapjen e shkolles fillore te fshatit Micoj dhe per mesues propozuan Shaban Rexhen, si njohes i mire i gjuhes shqipe dhe si figure e paster dhe e respektuar nga te gjithe.

Ministri Hile Mosi, nje patriot i kohes, vendosi hapjen e shkolles dhe keshtu ne vitin 1925-1926 fillon per here te pare viti mesimor.

Meqenese mundesite financiare ishin te kufizuara, fillimisht Shabani punoi pa pagese dhe per nje kohe te shkurter vijuan me klasen e pare me 22 nxenes dhe 4 prej tyre ishin vajza.

Kjo ngjarje e rendesishme nuk eshte pasqyruar per mungese te dokumenteve, perjashto gojedhenat e nxenesve te Shabanit dhe nje deftese e ruajtur me kujdes nga nxenesi i tij Hysen Bajram Hyseni i cili ka ardhur deri ne ditet tona dhe te cilen e kemi ruajtur, bashkuar me dokumentet qe gjenden ne dosjen e mesus Shabanit ne muzeun e shkolles Micoj, i ngritur ne 75 vjetorin e saj.

Ne historin e Arsimit te rrethit eshte shkruar vetem per vitin shkollor 1935-1936, por asgje per vitin shkollor 1925-1926 dhe kjo shmangie eshte bere per munese duke e quajtur shkollen fetare meqenese mesuesi u jepte nxenesve njohurite kryesore te Kur’anit dhe te shkruarit arab.

Mesues dhe intelektual te fshatit Micoj, per te pasqyruar hapjen e shkolles se pare shqipe dhe zhvillimin e arsimit, u angazhuan ne studime, grumbullime e te dhena gojore, dokumente doreshkrime deri ne ditet tona.

E gjithe kjo pune u kurorezua me sukses me ndertimin e muzeut te shkolles, i veçante ne rrethin e Pukes, i cili eshte vlersuar nga vizitoret e shumte.

Ketu u ekspozuan te gjitha dokumentet qe vertetojne hapjen e shkolles se pare shqipe ne fshatin Micoj me mesues Shaban R. Ahmeti.

Dokumente te rendesishme solli studiuesi Muharrem Neziri per fshatin Micoj, per shkollen e pare shqipe te fshatit Micoj dhe per historine e arsimit te Pukes.

Ne shkresen e dates 30.10.1928, firmosur nga Sekretari i Nenprefektures Ouke dergohen betimet e nenpunesve te kesaj Nenprefekture emer per emer duke cilesuar edhe kesh nuk eshte prezent.

Midis tyre jane Sadik Prishtina mesues ne Kabash dhe Shaban Rexha mesues ne Micoj.

Betimet kane tekst te njejte, ne krye shenohet emri i nenpunesit dhe ne fund emer, detyre dhe firma.

Ketu po ju paraesim te shkruar betimin e mesuesit Shaban R.Ahemti ku cilesoheet mesunes ne Micoj:

Betim

“Betohem ne emer te Perendise e nderin time se kam me qene besnik i Nalt Madherise Mbreti I Shqiptareve, Zotu i Pare dhe se kam me i sherbye Atdheut tem, Shqiperise dhe besnikeri e ndergjegje te paster tue veprue simbas statutit simbas ligjeve e rregullave qe jene ne fuqi ne Mbreterin Shqiptare tue e kryem detyren qe me asht ngarkue me zelle e disipline.”

Mesuesi i shkolles Micoj

Shaban Rexha, firma

Dosje nr. 14. Viti: 1928.

Dokument tjeter eshte lista e personelit te shkollave te Nenprefektures per vitin shkollore 1930-1931. Ne listen e shkollave, krahes shkollave Puke, Kabash, Malzi, Iballe e Qerret, eshte edhe shkolla e fshatit Micoj me mesues Shaban R. Ahmeti.

Gjithashtu, nje raport per gjendjen e ndertesave, mermetimin, detyrat e ngarkuara per fshatin e mesuesin e shkolles vertetojne se kjo shkolle ka funksionuar rregullisht.

Autori i librit Idriz Ahmetaj, me te drejte e ka titulluar “Njeriu i puneve te mira”, por banoret e fshatit Micoj, nxenesit e bashkekohesit e tij e kane vlersuar si “Njeriu i fjaleve te mira” e prej ketu vijon edhe suksesi i punes se tij.

Ne çdo shtepi Shabani i kishte dyert e hapura per kohen qe sherbeu e jetoi ne Micoj, por edhe vitet kur u largua nga administrata shteterore e kane pritur e percjelle me dashuri.

Baze e punes se tij kane qene aftesite, menyra e komunikimit me njerizit, respketi qe ai gezonte, lidhjet shoqerore e miqesore qe mundesuan realizimin e detyrave per arsimin e nxenesve, kapercimin e veshtiresive ne punen e tij, per librat e bazen materiale per zhvillimin e mesimit, per sigurimin e numrit te nxenesve e veçanerisht te vajzave ne kushtet e renda ekonomiko-shoqerore dhe fanatizmit qe ekzistonte ne çdo skaj te vendit tone.

Ne shkollen qe drejtonte Shaban R.Ahmeti erdhen per te mesuar nxenes nga fshati Fush-arrez, Hadroj dhe nga Puka. Ne deftesen e leshuar nga Shaban Rexha lexojme lendet qe zhvilloheshin, si te besimit fetar, shkrim, kendim, ushtrime, gramatikore, aritmetike, histori, dituri natyre etj.

Shabani isht kembengules qe nxenesit te pervetesonin programin mesimor dhe te arrinin rezultate te larta ne mesime, te shkruanin bukur dhe te integroheshin ne jete.

Shume nxenes si Hysen Bajram Hyseni qe ka punuar ne administraten e Zogut, edhe pas çlirimit, ne Komitetin Ekzekutiv te rrethit.

Arif Islam Cufaj deri sa ka dale ne pension ka punuar ne administraten shteterore. Sadik Morinaj (Zeze Puke), pasi mbaroi shkollen ne Micoj, ka vazhduar gjimnazin ne Shkoder, ka punuar ne Mallakaster, Petrele te Tiranes, Tropoje e Iballe me detyra te rendesishme ne administraten e asaj kohe.

Po eshtu Rame Isuf (Qarri) nga Puke, Rrust Rexhep Selimaj nga Fush-arrezi etj. Karakteristike e tyre ka qene shkrimi i bukur si mesuesi i tyre.

Puna e mesuesit Shaban R.Ahmeti eshte vleresuar nga mesues e intelektuale te fshatit, nxenes e bashkekohes te vendlindjes qe sot gjenden ne dokumentet e muzeut te shkolles Micoj.

Per mesuesin e pare jane thurur edhe vargje, qe jane interpetuar shume mire nga nxenesit e shkolles se fshatit Micoj.

Nga ana jone eshte propozuar qe te vleresohet e dekorohet nga institucionet perkatese per punen e vyer qe ka kryer ne fshatin tone.

Micoji, vertet eshte nje fshat i vogel, por u perkujdes dhe mesoi te perqfojne diturine qe heret, djem e vajza duke e radhitur kete fshat ne qendrat e perparauara qe njihen per hapjen e shkollave shqipe.

Imazhi i kesaj shkolle eshte rritur deri ne ditet tona, duke i dhene rrethit dhe vendit tone intelektuale e specialiste te zote qe japin kontribute te rendesishme ne zhvillimin e vendit.

Duke perfunduar me lejoni te them se ne i jemi mirenjohes Shaban Rexhe Ahmetit per kontributin e çmuar qe ka dhene per shkollen e fshatit Micoj.

Faleminderit

Pergatiti: Milazim Cufaj

27 nentor 2013

Leave a Reply