Namazi i Xhumas Pj. 1

Namazi i xhumas eshte namazi me i rendesishem i fese islame sic jane edhe pese kohet e namazit. Disa dijetar thone se fjala El Xhuma do te thote “bashkim” duke nenkuptuar bashkimin e copezva te baltes (tokes) prej te cilave u krijua Profeti Adem a.s. Dite e xhumas para profetit Muhammed a.s. ka pas ermin arube.

Allahu xh.sh. thote:

O ju qe besuat ! Kur te thirret ezani ne diten e xhuma (ezani i xhumas), nxitoni atje ku permendet emri i Allahut xh.sh. Lereni tregtin, pasi eshte me mire per ju nese vertet e kuptoni kete.”
(El Xhuma, 09)
Dita e xhuma eshte dite me e shenuar per myslimanet.

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

Dita e xhuma eshte zonja e diteve dhe dita me madhe tek Allahu xh.sh .”(Muslim)

Ne kete dite eshte krijuar dhe i eshte dhene shpirt profetit Adem a.s. Ne kete dite e ka vendos ne xhenet Ademin, ne kete dit ia ka marr shpirtin Ademit a.s. Ne kete dite eshte nje moment qe nese je prej njerezve te mir te gjen duke bere dua Allahu do ta pranoj ate dhe ne kete dite do te ndodh kijameti.

Profeti Muhamed a.s. thote:

Dita me e mir ne te cilen lind dielli eshte dita e xhuma. Ne kete dite eshte krijuar profeti Adem a.s. Ne kete dite eshte nxjerr prej xhennetit dhe ne kete ka vdekur.” (Ebu Davudi)

Nese e lexojme me vemendje ajetin Kur’anor verejme se Allahu xh.sh thote: “Diten e xhuma nxitoni ne ato vende ku permendet Allahu xh.sh.”

Nga kjo kuptojme shume gjera pasi dita e xhuma eshte dite e begat plus ne kete dite pranohen lutjet, por ne kete dite do te ndodh Kijameti. Prandaj perdoret fjala “nxitoni” pasi pas vdekjes se profetit Muhammed a.s. do ndodh Kijameti por cesti apo momenti se kur nuk e di askush.

Profeti Muhamed a.s. thote:
Diten e xhuma do ti fryhet surit dhe do te ndodh Kijamti.” (Ebu Davudi)

Shume hadithe flasin per Kijametin, pasi ai eshte momenti i apokalipsit qe ne , njerezit aq qe mund ta imagjinojme. Pervec xhinndeve dhe njereze , krijesat e tjera aq frike e kan diten e kijametit saqe diten e xhuma nga koha e sabahut deri ne aksham ato qendrojne si ne pritje te ndodhis . Qilli dhe toka, malet, deti dhe erat friksohen nga ndodhia e Kijametit.

Profeti Muhammed a.s. thote;

Cdo gjalles i friksohet dites se kijametit, dites se xhuma prej mengjesit dhe deri ne aksham me perjashtim njerezve dhe xhindeve.” (Ahmedi, Ebu Davudi)

Ashtu sikurse Allahu xh.sh. vecoj token nga planetet e tjera, Qaben nga vendet e tjera, muajin Ramazan nga muajit e tjere, naten e Kadrit nga netet e tjera, ashtu Allahu xh.shu e vecoj diten e Xhuma nga ditet e tjera. Prandaj dita e xhuma eshte dite e rendesishme dhe rendesia e saj qendron tek vecorit e saj te cilat jane te shumta, tek namazi i xhumas po ashtu qe ne kete dite do ndodh edhe kijameti.

Qe dite e xhuma eshte nje dite e vecante kete e dallojm ne Kur’an pasi Allahu xh.sh ka vendosur nje kapitull me po te njejtin emer. Kete e ka thene edhe profeti Muhammed a.s. qe thote: “Dita me e mire ne te cilen lind dielli eshte dita e xhuma.”(Ebu Davudi dhe Ahmedi)

Po ashtu profeti Muhammed a.s. thote:

Dite e llogaris, do paraqiten para Allahut ditet me pamje, dhe me e bukura nder to do jete dita e xhuma e cila do rezatoj. Pas saj do shkojne ato qe kan falur namazin e xhumas, qe kan bere dua, e vepra te mira. Keto njerez do shkojne pas kesaj drite dhe fytyrat e tyre do jene me te bardha se bora e nga trupi i tyre del arom me e mir se e miskut. Te gjithe do te cuditen me bukurin e tyre dhe keshtu do futen ne xhennet . Atyre do u kalojne vetem muezinet qe kan qene te rregullt ne ezanet e tyre.”                                             (Muslimi)

Cfare duhet bere diten e xhuma?

Sic shikohet namazi i xhumas eshte shume i rendesishem. Prandaj duhet kushtuar vemendje e vecante dites se xhuma fillimisht me nijetin. Duhet te jemi te bindur dhe besim ne shperblimin e Allahut xhsh dhe per me teper kur behet fjale per diten e xhuma. Prandaj diten e xhuma duhet te kemi parasysh; namazin e sabahut, te pastruarit (te berit dush, ose ne termin islam gusull) eshte obligim pra eshte nder sunetet e forta te profetit Muhammed a.s.

Profeti Muhammed a.s. thote: “Te pastruarit diten e xhuma eshte detyre (borxh) per cdo mysliman.”                                                                                                       (Muslim)

Ne nje hadith tjeter qendron keshtu:

Kush lahet diten e xhuma, vesh rroba te bukura , vendos parfum te mir dhe shkon ne xhami me qetesi, hyn brenda dhe nuk i prish rreshtat (nuk fut percarje), falet , dhe ulet dhe degjon hoxhen (imamin, hatibin) me vemendje, betohem ne Allahun se nje i till do ti falen gjynahet e javes se kaluar dhe tre dit te tjera.” (Muslimi)

Ne nje hadith tjeter profeti Muhammed a.s. ka thene:

Kush vjen ne xhami per namaz te xhumas le te lahet. Nese ka arom te mir te parfumoset me te, dhe ti laj dhembet me misvak.” (Muslim)

Diten e xhuma ka udhezuar profeti Muhammed a.s. qe te lexohet surja Kehf

Profeti Muhammed a.s. thote;

Kush e lexon suren Kehf diten e xhuma , ajo do ti behet drite atij diten e Kiametit, dhe do ti falen gjynahet.” (Bejhakiu)

Pas ketyre profeti Muhammedi a.s. ka thene myslimanet duhet te drejtohet xhamis per te fal namazin e xhumas.

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

Per cdo hap qe behet per te shkuar ne xhami, do marr nje sevap dhe do i fshihet nje gjynah.
 (Buhariu)

Ne diten e xhuma eshte mir te thuhen salavate per profeti Muhammed a.s. pasi Muhammedi a.s. thote; “Do me paraqiten te gjitha salavat qe me beni.” (Nesaiu) 

Dita e xhuma eshte mundesi per faljen e xhynaheve pasi diten e xhuma eshte nje moment , ne te cilen nese behet lutje (brenda rregullave dhe me nijet te paster) lutja e bere do i pranohet.

Profeti Muhammedi a.s. thote: “Ne diten e xhuma ndodhet nje kohe nese e gjen myslimanin duke bere namaz dhe lutje, Allahu xh.sh do ia pranoj lutjen.” (Buhariu)

Kur eshte pyetur per kete kohe, profeti Muhammed a.s. ka thene: “Ate kerkojeni ne momentet e fundit te ikindise (para akshamit ose fundi i dites se xhuma).” (Ebu Davudi)

Pergatiti:

Gezim Kopani

 

Marr nga: https://gezim-kopani.blogspot.al/search?q=namazi

Leave a Reply