Home » Archives by category » Islami

LINDJA E PROFETIT, PIKË KYÇE NË HISTORINË E NJERËZIMIT

LINDJA E PROFETIT, PIKË KYÇE NË HISTORINË E NJERËZIMIT

Për këtë vit, tetori i datës 28 shënon lindjen e bekuar, lindjen e vulës së profetëve, Hz. Muhamed (s.a.s.). Të gjithë kombet e popujt e ndryshëm, sipas rastit e vendit, festojnë ditëlindjen e njerëzve të tyre me zë, të dalluar për vepra trimërie, bamirësie, letrare, filozofike e shkencore, duke i shërbyer jo vetëm kombeve përkatëse, […]

HZ. MUHAMEDI (S.A.V.) NË BOTËN MODERNE

HZ. MUHAMEDI (S.A.V.) NË BOTËN MODERNE

Krahas orientalizmit modern të prodhuar nga elementët materializues të kulturës europiane në shek. XVIII[1], në Perëndim nisi të ndryshonte vështrimi ndaj Islamit dhe Hz. Muhammedit (Falja dhe Paqja e Allahut qofshin mbi të). Në Mesjetë, njohuritë mbi Profetin mbështeteshin mbi një sërë bestytnish dhe supersticiozitetesh. Kurse që nga shek. XVIII nisën të dalin në shesh […]

E drejta e gruas në arsim

E drejta e gruas në arsim

Islami është feja e parë dhe sistemi i parë në botë i cili ia obligoi diturinë burrit dhe gruas, duke u mbështetur në hadithin e Pejgamberit (sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem), kërkimi i diturisë është detyrë obligative, dhe kërkoni diturinë prej djepi e deri në varr. Gruaja është si burri. Nuk do të mund ta kryej […]

Komenti i “Bismilahir Rahmanir Rahim”

Komenti i “Bismilahir Rahmanir Rahim”

“Bismilah”, ka kuptimin “Me emrin e Allahut”. Duke filluar me emrin e Allahut, kërkojmë ndihmën e Tij që puna të jetë e plotë dhe e suksesshme. Para ardhjes së Islamit arabët i fillonin punët duke përmendur emrat e putnave[1] të tyre. Si p.sh.: Bismilat, bismiluzza… Edhe te popujt e tjerë ishte zakon që të fillonin me […]

Vlera e 10 ditëve të Dhul Hixhes

Vlera e 10 ditëve të Dhul Hixhes

Këto ditë Allahu i ka përmendur në Kur’an dhe për këtë arsye ato kanë një vlerë shumë të madhe. Allahu betohet: “Pasha Agimin, Pasha dhjetë ditët, Pasha tekun dhe çiftin…” I dërguari i Allahut për këtë ajet të Kur’anit sqaron: “Dhjetë ditët janë ditët e kurbanit (të muajit Dhul Hixhe), “teku” është dita e Arafatit,ndërsa […]

Vlera e dhjete diteve te fundit te ramazanit

Vlera e dhjete diteve te fundit te ramazanit

Vlera e dhjete diteve te fundit te ramazanit  I gjithe muaji ramazan ka vleren e tij por dhjete ditet e fundit te muajit ramazan kan vlere shume me te madhe. Dhjete ditet e fundit te ramazanit fillojne me diten e 21-te te muajit ramazan. Aishja r.a ka thene: “Muhammedi a.s. e ka pasur tradite te tij […]

Vlerat e muajit te bekuar Ramazan

Vlerat e muajit te bekuar Ramazan

Vlerat e muajit te bekuar Ramazan Ne fene islame muaji Ramazan konsiderohet mbreti i muajve. Kjo konsiderat vjen pikerisht per shkak te vlerave te shumta qe mbart ky muaj. Kur fillon muaji ramazan Allahu xh.sh. shperndan Miresit e tij ne toke. Ne mesin e muajit ramazan Allahu xh.sh leshon faljen e Tij per te gjithe […]

Kushtet e detyrueshmerise se agjerimit

Kushtet e detyrueshmerise se agjerimit

Sikurse tek adhurimet e tjera, natyrisht qe edhe tek agjerimi, per ta pasur ate te detyrueshem, lypsen te plotesohen disa kushte: 1. Islami- Qe dikush ta kete farz-detyrim agjerimin, duhet qe paraprakisht te jete besimtare i fese islame, pra te jete mysliman. 2. Te jete ne moshe te rritur-ne moshen e pjekurise gjinore, i cili […]

Hadithe (Keshilla) qe flasim per semundjet ngjitese

Hadithe (Keshilla) qe flasim per semundjet ngjitese

Ibn Abbasi tregon se Muhammedi a.s. ka thene: “Personi i semure nga nje semundje ngjitese mos ti bej vizite personit te shendoshte.” (Buhari) Ndersa ne nje hadith (thenie) tjeter thote: “Folni me te semurin qe ka semundje ngjitese (permend semundjen ngjitese “Lepra”) nga nje largesi sa nje apo dy gjatesi shtize.”(H.Daif shenuar nga Abdullah bin […]

97 vjet më parë filloi punimet Kongresi i parë Mysliman Shqiptar

97 vjet më parë filloi punimet Kongresi i parë Mysliman Shqiptar

Komuniteti Mysliman i Shqipërisë, u themelua nga rilindas dhe firmëtarë të pavarësisë 97 vjet më parë, si një bashkësi, që do të përfaqësonte zërin e besimtarëve myslimanë në Shqipëri, trojet shqiptare, madje, në mjaft raste edhe zërin e mbarë shqiptarëve. Kuptohet që ky institucion është vazhdimësia e institucioneve islame, që ekzistonin prej shekujsh në vendin […]

Page 1 of 31123Next ›Last »

LINDJA E PROFETIT, PIKË KYÇE NË HISTORINË E NJERËZIMIT

Për këtë vit, tetori i datës 28 shënon lindjen e bekuar, lindjen e vulës së profetëve, Hz. Muhamed (s.a.s.). Të gjithë kombet e popujt e ndryshëm, sipas rastit e vendit, festojnë ditëlindjen e njerëzve të tyre me zë, të dalluar për vepra trimërie, bamirësie, letrare, filozofike e shkencore, duke i shërbyer jo vetëm kombeve përkatëse, […]