Xhemal Naipi perfaqesoi Myftine e Pukes ne kongresin e pare mysliman te vitit 1923

Hafiz Xhemal Naipi
Hafiz Xhemal Naipi

Xhemal Naipi lindi ne qytetin e Shkodres ne vitin 1887. Arsimet e pare i mori ne vendlindje ndersa ato te larta per teologji dhe jurispondence ne Stamboll. Sipas te dhenava ai ka qene edhe hafiz i Kur’anit. Pas perfundimit te studimeve nder vite Xhemal Naipi ka kryet detyra si: Kadi, Myfti ne zonen e Shkodres, Deputet , po ashtu Xhemal Naipi ka qene Kryetari i pare i Parlamentit pluraris te Republikes se Shqiperise.(1)
Me krijimin e Komunitetit Mysliman te Shqiperise ne vitin 1923, hafiz Xhemal Naipi perfaqesoi Myftinine e Pukes si delegat. (2) Sistemi komunist me vendim te Gjykates ushtarake Shkoder e denoonje me vdekje (vendim.218,dt; 23.6.1947) vendim qe me vone u kthye me burgim te perjetshem. Hafiz Xhemal Naipi vdiq ne vitin 1955.

Marr nga:  http://gezimkopani.com/2019/07/19/xhemal-naipi-perfaqesoi-myftine-e-pukes-ne-kongresin-e-pare-mysliman-te-vitit-1923/   dhe  https://gezimkopani.blogspot.com/2021/08/xhemal-naipi-perfaqesoi-myftine-e-pukes.html

Pergatiti Myftiu i Pukes
Gezim KOPANI 

_______
1.Faik Luli, gazeta Drita islame, 100-1996.
2.Ali Basha, Islami ne Shqiperi gjate shekujve fq.127

Leave a Reply