Tregetarit qe ju pranua Haxhi per shkak te nje sevapi

Ishte nje dite Kurban Bajrami. Nje besimtare futet ne nje dyqan qe tregonte rroba per femije per t’i blere te birit nje veshje. Ai i thote shitesit t’i tregoje nje veshje per djem te moshes nente vjeç. Shitesi i tregon disa veshje. Ndersa po flisnin nese veshja ishte e ngushte apo e gjere per djalin, aty prane kalon nje femilje i varfer me trup dhe gjatesi te njejte me djalin e personit qe deshironte te blinte veshjen. Ai e sheh dhe i thote: Ja, djali ime eshte sa ky femije. Nese kjo veshje i ben ketij femije, patjeter do t’i beje edhe djalit tim. Ata e therrasin ate femije dhe i veshin  ate veshje.  Femija vishet i gezuar me mendimin se veshja po i dhurohej atij. Ajo veshje i rrinte sikur qe bere me porosi. Me pas ai i thote ta heqe ate veshje. Femija vishet i gezuar me mendimin se veshja po i dhurohet atij. Ndersa po e nxirrte jashte, femija qendronte i perlotur. Nderkohe, shitesi e kuptoi situaten dhe i thote klientit mysliman; Une do t’ju jap nje veshje tjeter. Fatkeqesisht, kete nuk mund ta jap. Zgjidhni nje veshje tjeter. Ai e therret femijen dhe i thote:

-Mor bir, ku po shkon dhe i jep veshjen. Prit edhe pak, sepse do te jap edhe nje pale kepuce dhe nje kemishe. Ndersa klienti mysliman u largua i zemeruar duke i thene se perse veshjen qe ai zgjodhi ia dha dikujt tjeter, shitesi i kthehet nga pas dhe i thote:

-Nga dy do te merrja leket, ndersa nga kjo pune mora kenaqesine e Zotit. Mbasi e vesh femijen, e perqafon dhe e dergon ne shtepi.

Ate vit, dijetari i asaj epo kishte shkuar ne Haxh. Ndersa ishte ne Arafat, ai sheh nje enderr, ne te cilen dy engjej po flisnin me njeri-tjeterin;

“Haxhi i ketij viti u pranua nga Allahu per respekt te miresise qe tregoi tregtari i veshjeve ne filan treg.” Dijetari zgjohet nga gjumi dhe fillon te mendoje duke e memorizuar endrren qe pa. Ai shenon daten qe pa enderren ne nje vend. Kur kthehet , para se te shkoje ne shtepi, ai kalon nga tregu dhe gjen tregetarin  e veshjeve. Ai e pyet nese kishte bere ndonje miresi diten e Kurban Bajramit, duke  i treguar endrren qe kishte pare. Tregetari duke thene qe kete histori nuk e dinte askush tjeter pervec tij, pranon Islamin dhe perdja e mosbesimit te tij largohet nga drita qe lindi ne zemren  e tij. Duke thene shahadetin ai behet mysliman.

Urtesia;

Ndersa nje jobesimtar e fiton besimin e tij per shkak te nje miresie qe i ben nje jetimi, mendoni pak sevapet qe fiton nje musliman besimtar, nga miresia qe i ben nje jetimi.

Leave a Reply