Rendesia e muajit Shaban

Falenderimet i takojne vetem Allahut te Madheruar, Vetem Ate e falenderojme dhe vetem nga ai Ndihme dhe falje duhet te kerkojme. Deshmoj se nuk ka Zot tjeter pervec Allahut dhe se Muhammedi a.s. eshte rob dhe i derguari i Tij. 

Muaji Shaban

 

Ne  mbare boten islame ne menyre te vecante njihen tre muaj te shejte, qe jane:
1. Muaji Rexhep (Muaji i Allahu te Madheruar)
2. Muaji Shaban (Muaji i Profetit Muhammed a.s.)
3. Muaji Ramazan (Muaji i umetit mysliman)
Edhe me te vertet nese do pyesim myslimanet keto muaj jane muajte me te njohur. Jan aq te njohur saqe edhe femijeve ju eshte vendos meri me keto muaj. Por kjo nuk do te thote ndonje gje nga aspekti i adhurimeve pasi mund te kete nje person emrin Shaban ose Rexhep ose Ramazan por qe nuk fal namazet. Eshte e rendesishme qe kur nje mysliman ka nje nga keto emra  duhet te tregoj kujdes. Nese nje me emrin Rexhep ben gjynahe, ai menje here identifikohet si mysliman, e do thone ja myslimani cfare ben. Pra duhet te jemi ne respekt te plote me emrin qe kemi se prinderit jo me kot ka zgjedhur per femijen e tyre ate emer.Panvarsisht se ne ditet e sotme vendosen emra pa kuptim.
Hz. Muhammed a.s. thote: 
“Muaji Shaban eshte muaji im.” (Buhari)
Duke pasur parasysh se hz. Muhammed eshte krijesa me e dashur e Allahut te Madheruar e kemi obligim qe ne kete muaj ne te bejme ibadete dhe salavate me shume.
Muaji Shaban eshte muaji i cili pastron myslimanin qe ben ibadet duke ia fshire gjynahet. Per kete hz.
Muhammed a.s. thote:
“Muaji Shaban eshte muaji qe pastron myslimanin i cili i eshte drejtuar Allahut te Madheruar me ibadet.”
Cfare duhet te bejne myslimanet ne kete muaj?
Transmetohet nga Enesi r.a. se kan pyetur Profetin Muhammed a.s.: “O i Derguari i Allahut! Pas agjerimit te muajit Ramazan, cili agjerim eshte me i dobishem? Hz. Muhammed a.s. ka thene: “Eshte agjerimi ne muajin Shaban.” (Buhari, Tirmidhi)Cfare bente Hz. Muhammed a.s ne kete muaj?

Hz. Aishe r.a. tregon se : “Muhammedi a.s. e agjeronte muajin Shaban dhe ajo qe e bashkon me muajin Ramazan ishte agjerimi.” (Iben Maxhe)

Nga Abdulla r.a. transmetohet se Muhammedi a.s. ka thene: “Kush agjeron te henen e fundit te muajit Shaban, Allahu ia fal gjynahet (e vogla).”

Muhammedi a.s. thote: ” Para se te vije nata e “Beratit” gjysmen e muajit Shaban kaloni ditet me agjerim dhe netet me ibadet. E ne kete nate zbret Allahut xh.xh. ne qiellin e dynjase dhe thote: “Ka ndonje qe kerkon famlje e Une ta fal? Ka ndonje qe kerkon dicka (rrisk)nga Une dhe Une tia jap? Ka ndonje qe kerkon Shifatin tim (Faljen Time) e Une tia fal (tia Jap)?

Nga Enesi r.a transmetohet se Hz. Muhammed a.s. ka thene:
“Kush agjeron nje dite ne muajin e Shabanit Allahut xh.sh ia ben haram trupin e tij zjarrit te Xhehennemit.”
Ne nje hadith tjeter kemi:
“Ai qe agjeron muaj Shaban Allahu xh.sh e fut ne Xhennet me te njejtin vend  ku ndodhet hz. Jusuf a.s. dhe do marr sevab aq sa sevabi i Pejgamberit Ejjup dhe Davud a.s.”

Muhammedi a.s. tregon se: “Me erdhi Xhebraili a.s. the me tha: “O Muhammed!Kush bie salavat per ty do bien salavat per te 70 mije melek. E kur meleket bejne salavet per nje te tille ai hyn ne Xhennetin e Allahut te Madheruar.”

Le te lusim Allahun e Madheruar qe te na bej te mundur shtimin e ibadetit ne kete muaj te shejte dhe te na fal gjynahet tona.

Tema e xhumase tjeter: “Rendesia e nates se Miraxhit”

_______________________
Pergatiti: Imam, Gezim Kopani
Hytbja e Xhumase, Xhamia Puke.

Leave a Reply