Hadithe mbi Sadakan e Fitrit

Transmetohet nga Ibnu Omer r.a. se hz.Muhammed a.s. e ka caktuar sadkan e fitrit i sa(mas, ose ushqim ditor) hurma 1 sa elb per person, skllav, mashkull, femer, i madh e i vogel, dhe ka urdheruar te jepet para se njerezit te dalin per te falur namazin e fiter Bajramit.” (Buhari,Zekat)

Hz.Muhammed a.s. ka thene: “Jepni sadakan e fitrit per njerezit qe i keni nen kujdestari.” (Buhari)

Tregohet nje rast teksa hz.Muhammed a.s. po ect ne rruget e Mekes dhe u thote shokeve: “Degjoni!Sadakaja e fitrit eshte vazhib per cdo mysliman, burre, grua, i madh apo i vogel.” (Tirmidhi)

Kush e jep sadakan e Fitrit para faljes se namazit te Fiter Bajramit, ajo eshte e pranuar.Kush e jep pas Bajramit ajo konsiderohet sadaka e thjeshte sic jepet ne muajt e tjere.” (Ebu Davudi)

Sadakaja e Fitrit eshte pastrim per agjeruesin dhe ushqim per te varferin.” (Buhari)

Leave a Reply