Çfare eshte kurbani ?

-Çfare eshte kurbani?

Kurbani quhet adhurimi fetare islam qe konsiston ne prerjen e kurbanit te kafsheve me vecori te percaktuara sipas fese islame gjate diteve te bajramit. Myslmani kurbanin qe ben, e ben vetem per Allahun xh.sh.

Prerja e kurbanit fetarisht eshte vaxhib. Rituali fetare i kurbanit ekzistonte edhe para shpalljes se fundit te besimit islam nepermjet profetit Muhammed a.s. Profeti Ibrahim as. ne vend te djalit te tij, Ismailit, beri kurban dashin qe ia kishte derguar Allahu xh.sh me ate rast. Qe prej kohes se profetit Ibrahim te gjithe profeteve qe erdhen  pas tij, kane prere kurban dhe ia kane mesuar kete detyre fetare islame edhe pjesetareve te bashkesive te tyre. Vete profeti Muhammed a.s. na ka mesuar se kur dhe si duhet kryer ky adhurim fetar. Detyren e prerjes se kurbanit per njeriun qe mund ta kryeje ate nuk e zevendeson asnje adhurim tjeter qe do te kryhet me synim zevendesimin e ketij riti fetar, sic eshte lemosha (sadaka), namazi etj.

 

-Kur prehet kurbani?

Kurbani mund  te prehet diten e pare, te dyte apo te trete te kuban bajramit. Diten e trete pasi te kete perenduar dielli nuk prehet kurban.

Allahu xh.sh thote: “Fale namazin dhe preje kurbanin per hir te Zotit tend.” (Kevther 2)

Gjithashtu Allahu xh.sh thote: “Ne ia kemi mesuar adhurimin e kurbanit bashkesise se cdo profeti, ne menyre qe ata ta permendin emrin e Allahut teksa jane duke prere kurban kafshet qe na ua kemi dhene si begati.” ( Haxh 34)

Hz.Muhammed a.s. thote:

“Ai njeri qe e ka mundesine financiare, por nuk pranon te prese kurban, le te mos i afrohet xhamive tona.”

(Ibn Maxhe, Edahi 2)

Leave a Reply