Si pritet muaji Ramazan?

Si duhet pritur muaji i shejte i Ramazanit?

Muaji  Ramazan eshte muaji me i zgjedhur qe Allahut xh.sh e ka bere Rahmet per myslimanet. Per kete  myslimanet duhet te perfitojne sa me shume nga miresit e Ramaznanit. Perfitimi i ketyre mireseve behen vetem me ibadet ndaj Allahut si; falja e namazeve, leximi i Kur’anit, tespihateve te ndryshme, sadkave, namazeve nafile, lutjeve te ndryshme pune te hajrit sic eshte shtrimi i iftare per ato qe skan mundesi etj.
Ai qe nuk fal namazin, qe nuk lexon Kur’anin duhet te filloj menjehere nga puka duke fal namazet si dhe duke lexuar Kur’anin me qellim qe muaji Ramazan ta gjej ne gjendje te larte shpirterore e jo ne gjendje negative. negative e kam fjalen se; “Si mundet te pres nje mysliman muajin Ramazan duke mos fal namazet, duke mos fol xhumate? Per me teper nese dikush perdor alkolin deri naten e Ramazanit dhe te nesermen vendos te agjeroje dhe kete e ben cdo vit. Si mundet te mos ndyshoje sjelljen e tij ndaj harameve? Agjerimi meson myslimanin qe te qendroje larg harameve dhe shirkut dhe te afrohet me adhurim Allahut xh.sh. Pritjen e muajit Ramazan duhet bere me ibadete te ndryshme qofshin keto ne shtepi, xhemi, rruge, pune etj.

Muhamedi a.s. para ardhjes se muaji Ramazan thoshte:

“Allahumme barik lena fi Rexhep ve Shaban ve beligna Ramadan” d.m.th: “O Krijuesi im! O Allahu im! Na begato muajin Rexhep dhe muajin Shaban, dhe na mundeso te arrijme muajin Ramazan.”                     (Ahmedi,Taberani)

Pse hz.Muhammed a.s. ka thene: “..na mundesi te arrijme muajin Ramazan?” sepse miresit, bereqetet e Allahut jane aq te shume ne kete muaj saqe nuk mund te numerohen. Kush i perfiton keto miresi? Ai qe eshte duke punuar per pritjen e muajit Ramazan ashtu sic duhet,me madheshti dhe lutje, dua, pergatitje per agjerim etj. Nje nga miresit me te vecanta te muajit Ramazan jane hapja e dyerve te xhennetit. Pra hapen ato dyer. Tani disa edhe duke e ditur qe keto dyer hapen gjate muajit Ramazan vijojne ne mos agjerimin e Ramazanit. A ke shikuar te tille qe nuk duan kete miresi? Ja, nje grup i tille jane ato qe nuk perfitojne nga miresit e Ramazanit. Pra ky grup me deshire duan xhehenemin. Ata qe nuk duan xhehenemin sillen mir, falin namazet, agjerojne Ramazanin.

Muhammedi a.,s. thoshte:

Po vjen muaji Ramazan. Muaji i madh ne te cilin eshte obligim agjerimi. Ne te hapen dyert e xhennetit dhe mbyllen dyert e Xhehenemit.”(Ahmedi)

Duhet te kemi parasysh faktin se agjerimi i Ramazanit nuk eshte thjeshte te qendruarit pa ngren dhe pa pi nga imsaku deri ne iftar, por qe agjerimi yt te jete i paster per hire te Allahut, ne shpresen e Rahmanit te Allahut dhe agjerimin  te mos shoqerohet me vepra si; mos falja e namazeve, xhumase, etj.

Nga iben Abbasi trans, se Muhamedi a.s. ka thene:

Vertet xhenneti zbukurohet cdo vit ne muajin e shejte te Ramazanit dhe kur ai xhenneti paraqitet para Allahut thote: O Krijuesi im! Beje qe roberit e tu ne kete muaj te Ramazanit te jene banoret e mij.

Le te lusim Allahun xh.sh qe te na mundesojme perjetimin e muajit te shejte te Ramazanit dhe le te lusim Allahun qe te na lehtesoj punet tona te mira gjate ketij muaj te begate!

________________

Hytbja e xhumase mbajtur nga Myftiu Gezim Kopani ne Xhamin e qytetit te Pukes dt;  15 korrik 2011

nga; http://gezim-kopani.blogspot.al/2011/07/si-pritet-muaji-ramazan.html

Leave a Reply