Imam Qazim Nushi permbi 40 vjet i perkrahur ne Puke

Ne vitin 1945 imam Sahit Hoxha strehoi ne shtepin e tij nje Kosovar nga Gjakova i quajtur Qazim Nushi.

Xhamia e fshatit Qerret Puke.
Xhamia e fshatit Qerret Puke.

Qazim Nushi mundi te arratisej per ne Puke, kur rojet serbe e kishin me te veshtire t’i kontrollonin prej banoreve te qytezes (Pukes). Ate dite kishin ikur disa Kosovare te cilet i kishin fshahur e strehuar pukalite.

Njerin e kishte shpetuar Sami Beqa. Samiu eshte Gjakvar, i vendosur ne Puke ne kohen e Zagut. Ishte ne dyqanin e kripes , kur futet rrembyeshem nje Kosovar me pamje deshperimi. I lutet qe ta fuste diku se do te vinin rojat serbe e ta merrnin. Samiu pa humbur kohe, i tha te shtrihet mbi depon e kripes. Siper i vuri nje thes kripe dhe mandej i hodhi kripe, sa e mbuloi. E percolli te Elez Hoxha. Me pas u strehua ne fshatin Krove te Jah Meta e ne Klos te Hasan Neziri etj.

Kehtu u largua edhe kater te tjere ne te dale te Pukes. Kaluan  Ermese se Dedajve, Qaf-Rrgjane dhe trokiten te shtepia e Mustafe Laçit. I kerkuar t’i percillte te Uke I. Lluka. Ai qe u printe e njhihte burrerine e Ukes. I kerkon nje flte leje pe te kaluar ne Vaspas per ne Gjakove. Kete flete – leje e siguroi N/prefektit H.Elez Hoxha. Duke pare vendosmerine e populit per t’i ndihmuar kosovaret, te sigurimit qendruan ne heshtje dhe bene sikur nuk u takonte te nderhynin.

Imam Qazim Nushi sherbeu si Imam ne xhamin e fshatit Qerret si dhe ne disa xhamia te tjere ne rrethin e Pukes. Gjithashtu imam Qazim Nushi dha mesim per disa vite ne Mejtepin e fshatit Qerret.

Pergatiti: Gezim Kopani

Leave a Reply