Mejtepi i fshatit Kabash

Mejtepi i Kabashit (1900-1918)

Kur mund te jene hapur saktesisht Mejtepi i fshatit Kabash, Puke, Iballe dhe Kryezi, nuk dihet, por te dhenat e Myftinise Puke tregohet qe jane hapur qe ne kohen e Perandorise Osmane. Mejtepi i Kabashit eshte rihapur rreth shek.XIX (1990). Te vertetuara japen prej deshmive te ish-nxenesve te ketyre mejtepeve dhe te ndonje dokumenti. Ka te dhena qe Mejtepi i Kabashit eshte hapur para vitit 1900 per te vazhduar me rihapjen e tij  me ardhjen e imam Sadik Prishtines (Luma). Ai erdhi si emigrant politik me 1912, ne perpjekje per ti shpetuar persekutimit serb.
Krahas ushtrimit te sherbimit fetar, imam i Xhamise, rihapi edhe Mejtepin me 1914, qe duhet te merret edhe si fillesa e arsimit ne fshatin Kabash ne fillimi te shek XX. Burimet arkivore te kohes e pqsqyrojne kete fakt me rendesi, ku del se mejtepi ka vazhduaredhe gjate pushtimit Austro-Hungarez ( 1915-1918).
Autoritetet vendore njoftuan aso kohe: “Komanda (ushtarake) verene se nuk eshte mendimi per nje shkolle popullore, por per nje shkolle besimi muhammedan, ne te cilen mesohet edhe turqishtja.”
(S.Sinani, 60- vjet shkolle shqipe ne Kabash,Puka dhe shkolla,V/1978 fq.92)
Mesimi i turqishtes del se ishte pjese e programit mesimore ne ate “Shkolle e mesimit muhamedan” (mysliman).
Ish-nxenesit e atij mejtepi, tregonin se krahas turqishtes mesonin shkrim, kendim shqip bashke me njohuri fillestare historike e gjeografike.
Me 1917 imami Sadik Prishtina (luma) kreu nje kurs pedagogjik ne Normalen e Elbasanit. Pas ketij kursi ai u emerua zyrtarisht edhe mesues ne shkollen fillore te Kabashit. Godina e mejtepit u perdor per shkollen ku me vone ju vendos edhe nje kat mur, veshur me derrasa nga jashte simbas modelit “shpi me çardak.” Ne vitin 1918 Mejtepi i Kabashit u kthye ne shkolle shteterore.

Disa nga nxenesit qe kan marr mesim ne kete Mejtep:

1.Shaban Rexha

2.Sahit Hoxha

3.Sahit Islami

4.Syle Isufi

5.Gjoke Matia (nga Dedajt)

6. Bejaze Brahimi

 

Pergatiti:

Gezim Kopani (Myfti i Pukes)

Myftinia Puke zhvillon takim ne fshatin Qerret ne kuader te nates se bekuar Berat

Ne kuader te nates se bekuar Berat, sot 18 prill 2019 Myftinia Puke ka zhvilluar ne xhamin e fshatit Qerret nje takim me grat dhe vajzat e ketij fshati. Myftiu i Pukes Gezim Kopani i shoqeruar nga bashkeshortia e tij si dhe Forumi i Gruas Myslimane per fshatin Qerret. Takimin e pershendeti Myftiu i Pukes […]