Home » Archives by category » Islami (Page 2)

Islami denon dhunimin e gruas

Islami denon dhunimin e gruas

Nga: Gezim KOPANI (Myfti i Pukes) Islami si fe e paqes denon dhunen ne cdo lloj forme qe ajo shfaqet . Nder vlersimet me te medha qe islame ka bere, eshte vlersimi i gruas. Ne Kur’an Allahu xh.sh. ka vendosur nje kapitull (sure) me emrin e gruas e cila  quhet surja En Nisa. Gruaja ne islam […]

Pse ne Kur’an zemra ka dy emra?

Pse ne Kur’an zemra ka dy emra?

Pse ne Kur’an Allahu xh.sh. zemres i ka vendosur dy emra?   Ne suren El Kasas, ajeti 10, Allahu xh.sh. zemren e permend me dy emra: a) fuad dhe b) Kalb. a). Fuad ka kuptimin e nje zemre tetrazuar, te tensionuar, (pesimist) b). Kalb ka kuptimin e nje zemre te qet, (optimist)   E pare […]

Vlera e Njesimit (Teuhidit) dhe Shehadeti

Vlera e Njesimit (Teuhidit) dhe Shehadeti

Nga; Gezim Kopani (Myfti i Pukes)  Bismilahir Rahmanir Rahim Vlera e Njesimit (Teuhidit) dhe Shehadeti Shehadeti eshte deshmia duke thene e besuar fjalen: “Es Heduen la Ilahe il-Allah ve Esh-hedue enne Muhammeden abduhu ve resuluhu” qe do te thote: “Deshmoj se nuk ka Zot tjeter peveç Allahut dhe deshmoj se Muhammedi (paqja e Allahut qofte […]

Aborti-ky krim ndaj fëmijëve

Aborti-ky krim ndaj fëmijëve

Nga: Prof. Dr. Hayreddin Karaman Nga aspekti fetarë, aborti donë të thotë mbytja apo nxjerrja e fëmijës nga barku i nënës së tij, qoftë nga vetë nëna apo nga dikush tjetër, me një ndërhyrje fizike apo diç të ngjashme. Që nga dita e parë e shtatzënisë ai është fëmijë me jetë. Kjo, në ditët e […]

Çfare eshte shirku ?

Çfare eshte shirku ?

Nga: Gezim KOPANI (Myfti i Pukes) Shirk eshte term teologjik islam dhe eshte fjale arabe qe do te thote ortak. Me fjalen shirk kuptohet: “Ti besh Allahut xh.sh shok (ortak) apo te adhurosh zota te shpikur pershembull ata qe besojne ne: statuja, butna, diellin, henen, gurin apo te vendet e quajtur nga disa si vende […]

Ebu Hamid ibn Muhammed Gazaliu – Jeta, vepra dhe aspekte të idesë –

Ebu Hamid ibn Muhammed Gazaliu – Jeta, vepra dhe aspekte të idesë –

Nga: Nexhat Ibrahimi I. Rrethanat shoqërore Shekulli V h./X karakterizohej me mosbesim e shfrenim, rrëmujë dhe shëmti të të gjitha llojeve në shtetin islam. Kjo gjendje përfshiu të gjitha bashkësitë, popujt, besimet, pra edhe pjesën e Iranit, të njohur në histori si krahina e Horasanit. Ndryshimi i kësaj gjendjeje kërkonte jo shkopin magjik të magjistarit, por një […]

Universari i te madhit Muhammed a.s.

Universari i te madhit Muhammed a.s.

Ne revisten “Kultura Islame”, nje vit me vone, ne numrin 20-21 (prill-maj 1941) gjejme nje shkrim me titull: “Universari te madhit Muhammed a.s.”, i cili ne pika te shkurtra pershkruan perkujtimin e ditelinjdes se Muhammedit a.s. me 8.4.1941 mbajtur ne xhamin e vjeter te Tiranes. Ne kete shenim te lindjes se Pejgamberit a.s. ishin tubuar […]

Hytbja e Lamtumires e mbajtur nga Profeti Muhammed a.s.

Hytbja e Lamtumires e mbajtur nga Profeti Muhammed a.s.

HYTBJA E LAMTUMIRES “O njerez! Degjoni me kujdes fjalet! Nuk e di , ndoshta pas ketij viti nuk do te jemi bashke me ju !   O njerez! Ashtu sic eshte shenjte kjo dite, ashtu sic eshte i shenjte ky muaj, ashtu sic eshte i shenjte ky qytet, ashtu jane te shenjta edhe jeta, pasuria […]

Nga faljet e namazit te teravis ne xhamin e qytetit te Pukes

Nga faljet e namazit te teravis ne xhamin e qytetit te Pukes

Nga falja e namazit te Teravive ne xhamin e qytetit te Pukes. Imam ne kete namaz bejne Myftiu Gezim Kopani dhe Beser Sokoli. Puke , maj 2018 Share

Mësime e porosi profetike për vlerat e Ramazanit

Mësime e porosi profetike për vlerat e Ramazanit

Tregohet prej Selman Farisiut se Profeti Muhamed a.s. mbajti një hytbe në fund të muajit Shaban për rëndësinë e muajit Ramazan, ku, midis të tjerash, tha: “O njerëz, po ju vjen një muaj i madh dhe i bekuar, në të cilin gjendet një natë më e mirë se njëmijë muaj. Është një muaj që Zoti […]

Myftinia Puke zhvillon takim ne fshatin Qerret ne kuader te nates se bekuar Berat

Ne kuader te nates se bekuar Berat, sot 18 prill 2019 Myftinia Puke ka zhvilluar ne xhamin e fshatit Qerret nje takim me grat dhe vajzat e ketij fshati. Myftiu i Pukes Gezim Kopani i shoqeruar nga bashkeshortia e tij si dhe Forumi i Gruas Myslimane per fshatin Qerret. Takimin e pershendeti Myftiu i Pukes […]